Van Basten’s brainstorm

Marco van Basten’s voorstellen betreffende spelregelwijziging zijn met gemengde gevoelens ontvangen. Hij stelde ondermeer het volgende voor:

  1. Buitenspel afschaffen
  2. Tijdstraffen in plaats van gele kaarten
  3. Shoot-out in plaats van verlenging
  4. Effectieve speeltijd in extra-tijd toevoegen
  5. Vliegende wissel
  6. Meer dan 3 wissels
  7. Alleen aanvoerder mag met scheidsrechter communiceren
  8. Maximaal toegestaan aantal overtredingen
  9. 8 tegen 8 op klein veld voor jeugd- en seniorenteams
  10. Minder wedstrijden per jaar voor profclubs

Daarnaast heb ik ook geruchten vernomen dat er wordt bekeken of de doelen groter gemaakt kunnen worden en er wordt gedacht over maatregelen om het terugspelen op de keeper in te perken. Ook zouden keepers in hun doelgebied beter moeten worden beschermd. Verder zouden schwalbes zwaarder moeten worden bestraft.

.

Marco-van-Basten

Marco van Basten

.
Met uitzondering van punt 3. kan ik mij wel vinden in Van Basten’s voorstellen. Zelf kan ik er ook wel een paar verzinnen. Uit het straatvoetbal herinner ik mij de ongeschreven regel dat drie overtredingen een corner opleveren, behalve als de laatste overtreding een gunstige plek voor een vrije trap oplevert – die heeft dan voorrang boven de corner (dit ter beoordeling aan het gedupeerde team). Vijf of zes overtredingen zou eventueel bestraft kunnen worden met een penalty of directe vrije trap op de rand van de 16. Doelpunten zijn nu eenmaal de slagroom op de taart; hoe meer hoe beter.

Verder herinner ik mij een maatregel die dacht ik in Mexico ooit is toegepast; een speler die een tegenstander ernstig blesseert, mocht net zo lang niet spelen als de speler die hij blesseerde. Wellicht moet hieraan een beoordeling door een commissie van de bond worden verbonden en eventueel een maximum aantal uitsluitingen om bewuste uitlokking van dit soort straffen te voorkomen.

Ook zou er in profcompetities veel meer gebruik moeten worden gemaakt van doellijntechnologie en video-scheidsrechters. Dat zou voor de referees ook een taakverlichting opleveren en cruciale foute beslissingen, die in een aantal gevallen miljoenen schade aan clubs tot gevolg hebben. Voorbeeld hiervan is de beruchte ‘knipoog-Kroaat’ (en de daarop volgende dubieuze 1-7 nederlaag van Dynamo Zagreb tegen Lyon) waardoor Ajax werd uitgeschakeld in de CL.

.

Knipoog Kroaat

De ‘Knipoog Kroaat’

.

Een aantal voorstellen van de spelregelwijziging bevordert in aanleg niet alleen het aantal doelpunten per wedstrijd, maar ook potentieel aantrekkelijke situaties die onder de huidige regelgeving door overtredingen geen kans krijgen om te ontstaan. Vooral in het extreem fysieke Premier League voetbal wordt het publiek mooie aanvallen onthouden door een enorme reeks van overtredingen. Het heeft voor clubs dan geen zin meer om elf gewetenloze criminelen met het mes tussen de tanden het veld in te sturen.

Er is veel kritiek op Van Basten’s voorstellen, maar gelukkig heeft hij zich daar nooit veel van aangetrokken. De doorsnee mens heeft over het algemeen een hekel aan veranderingen. Om het voetbal aantrekkelijker en eerlijker te maken, moet er echter iets veranderen. Clubs uit het veel geprezen Premier League circus presteren veelal matig tot slecht in Europese toernooien, omdat fysiek spel (= veel overtredingen) weinig oplevert tegen ploegen van het Europese continent die meer bedreven zijn in goed positioneel en technisch voetbal. Dat is Van Basten waarschijnlijk ook opgevallen.

.

.

Het tiki-taka van Barcelona, dat jaren geleden door het Benfica onder aanvoering van Fernando Chalana reeds werd gespeeld, is leuker om te zien dan fysieke Britse voetbal, dat in wezen niets anders is dan een excuus voor het maken van overtredingen als de tegenstander gevaarlijk dreigt te worden. Behalve meer kijkplezier, zullen minder overtredingen ook minder blessures tot gevolg hebben, waardoor betere spelers minder vaak geblesseerd langs de kant hoeven te zitten. Als er iemand is die over blessureleed kan meepraten dan is het Van Basten wel.

Zijn doel is om het voetbal mooier te maken; een aantrekkelijker kijkspel. Als mensen in andere bedrijfstakken met elkaar zouden omgaan op de manier waarop veel voetballers dat nu doen dan zou het gevangenis- en taakstraffen regenen (het boven wetten staande management uitgezonderd natuurlijk). Maar ook in de keiharde mannensport rugby, gedragen spelers zich fatsoenlijker dan de doorsnee voetballer. Overtredingen veroorzaken blessures, beroven het publiek van potentieel fraaie momenten en beperken het aantal doelpunten. Voetbal hoeft geen watjes-sport te worden, maar dat het met de nodige aanpassingen meer kijkvreugde kan opleveren, staat vast.

Ik hoop dat MvB ook in zijn huidige rol gaat scoren.

Reacties zijn gesloten.